Basketfeber – Arvika är i stan på lördag

21 January 2014 0 By admin

1991 var ett magiskt år, Arvika Basket var framme i final ute i Europa, final four i Barcelona. Det har gått några år sedan dess och laget/klubben är långt ifrån sina glansdagar, men hjärtat och pulsen finns där alltjämt. Även om det numera från och med den här säsongen handlar om spel i division 2 kämpar tjejerna på och spelar för klubbmärket.
Jag är av den gamla stammen och kommer aldrig att överge hembygdens stolthet, oavsett divisions tillhörighet. Man supportar ett lag/klubb i alla väder, i med- som motgång.

När jag satt och bläddrade på youtube fick jag upp en video som handlade om finalen i Barcelona 1991, något jag inte hade sett förut. Visserligen var den fokuserad på det italienska lag som Arvika mötte och förlorade mot, men det var lite matchbilder, läktarbilder och lite annat smått och gott, nostalgi helt enkelt.

Nu på lördag kommer Arvika till Karlstad och möter Solstaden Basket. Då kommer jag finnas på plats och stötta bygdens stolthet, något annat finns inte.

Apropå Arvika Basket; Amerikanskan Jennifer Azzi lirade två säsonger i den rödvita dräkten och hann med att ta hem ett SM-guld, 1994. 1996 var hon med och ledde USA till OS Guld i Atlanta, på hemmaplan, större blir det inte. Därefter var hon med när WNBA startade upp och det gott folk är stort att hon innan det spelade i lilla Arvika. Jag minns när jag växter upp i Arvika att hon då var med på en av mina minibasketträningar som förebild, det känns stort så här i efterhand.
Numera är hon bosatt i San Francisco där hon tränar University of San Francisco.

Jag snackade med en av Arvika Baskets tränare genom åren, Lennart Grundel, och han berättade en story från den tiden när hon spelade i Arvika. Han fick till stånd att han och Jennifer kunde köra inriktad träning med henne inför OS i Atlanta och från det att de inledde den extra träningen, gick hon ifrån att skjuta 22% procent på trepoängsförsök till över 80% procent.


Här är en intervju med Jennifer Azzi;


hannakarlsson
Hanna Karlsson, matchvinnare på lördag?!

coachsara
Undrar vilken taktik Sara Norlander lägger upp för matchen på lördag..


När vi är inne på basket, är det bara fyra-fem månader kvar till kommande säsong av WNBA och klubben/laget som jag håller på där, Phoenix Mercury, har tillsammans med WNBA kallat till presskonferens. Många tror att det är för att berätta att Phoenix kommer få arrangera WNBA All Star matchen i år, men vi får se vad de säger imorgon.


Avrundar med tre bilder på Phoenix Mercurys stora spelare och tillika en av USAs genom tiderna bästa, Diana Taurasi. Tog den här bilden när jag var i New York förra året och såg dem spela mot New York Liberty, i New Jersey.

dianat3 dianat2 dianat

Fotnot:
Från Wikipedia
Under klubbens andra period i elitserien, idag Damligan, nådde man fram till sju SM-finaler och en semifinal. Av de sju finalerna vann man sex mellan säsongerna 1988/1989-1993/1994. Efter säsongen 1994/1995 begärde klubben sig neråt i seriesystemet. En skuld gjorde att man ville sanera den och starta om i division II. Idag är klubben skuldfri och satsar väldigt mycket på sina ungdomar som var nyckeln till framgångarna i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet.

Under de framgångsrika åren gick man till Europacupfinal i Barcelona i Spanien. Det var 1991 och händelsen fick rubriker över hela Europa. Den svenska tidningen Göteborgspostens sportchef ville att bragdguldet skulle tillfalla Arvika Baskets damlag, som tog silver efter förlust mot det italienskaska laget Conad-Unicar Cesena med 66-84. Men det var en stor skräll och härlig bragd. I semifinalen hade man besegerat Eletrosila Leningrad från det dåvarande Sovjetunionen.

Bra spelare som spelat i Arvika Basket är bland andra Kicki Johansson, från Kristinehamn och Jennifer Azzi, som deltog för USA i Olympiska sommarspelen 1996 i Atlanta i delstaten Georgia i USA 1996 och avslutade sin karriär i WNBA.

SM-Guld; 1989, 1990, 1991, 1992, 1993, 1994,