Min återresa till Likenäs och Näsängens idrottsplats

03 maj 2020 Av av admin

Come gather ’round people Wherever you roam And admit that the waters Around you have grown And accept it that soon You’ll be drenched to the bone. If your time to you Is worth savin’ Then you better start swimmin’ Or you’ll sink like a stone For the times they are a-changin’.

Inledningen ur Bob Dylans The Times They Are A-Changin

Jag vet inte riktigt vart jag ska börja, för känslorna finns där och det är inte så konstigt. Att återvända till en idrottsplats som en inte har varit till på 24-25 år. Komma tillbaka och se hur den en gång i tiden levande platsen sakta med säkert ha börjat förfalla och bli bortglömd.

Jag vill minnas att det var väldigt varmt när jag var där och tävlade och man kunde bada i Klarälven som fanns i närheten av arenan, ungefär som Themsen finns intill Fulham FC arena, Craven cottage.
Där jag en gång i tiden svalkade mina fötter fanns nu en rostig cykel och någon skylt om kanotstråk.

Då när jag tävlade så gjorde jag det för KFUM Arvika Friidrott och tävlingen ingick i en Värmlandsserie som bara tävlades på banor med kolstubb. Vi var även till Kristinehamn, Hagfors, Sunne, Filipstad bland annat. (7 augusti, final i Värmlandsserien)

Löparbanorna var igenväxta med mossa och annat, kolstubbunderlaget var långt ifrån när jag var där. Det smärtade att se, så sent som 2010 arrangerades det tävlingar på idrottsplatsen. Åren går verkligen.

Det går fort när det inte existerar någon eldsjäl som kan underhålla platsen och föra arvet vidare.
Jag skrev med Anders Borgström om just Likneäs Idrottsplats och han konstaterade följande;

– Ja, det går fort när det inte vårdas. Elof Halvarsson, salig i åminnelse, roterar nog i sin grav.

Elof Halvarsson var en legendarisk idrottsledare och eldsjäl i Likenäs. Det var han som såg till att Näsängens idrottsplats fick en ny gräsmatta och ny beläggning på löparbanorna.

Badplatsen Kvarndammen är en annan aktivitet, liksom simskolan som kom igen varje sommar. Skidstugan och elljusspåret var mycket populärt bland både barn och vuxna. Han organiserade även byggandet av Idrottsparken i Likenäs.

Allt detta inkl. anskaffande av idrottsredskap, byggnadsmaterial, resekostnader m.m. kostade naturligtvis en hel del pengar. Elof fixade på något sätt fram erforderliga medel; bl.a. genom att anordna fester med dans (först i Backa ordenshus sedan i Idrottsparken, Likenäs). Lotterier gjorde sitt till, han hade jämt något lotteri på gång och sålde lotter. Medlemsavgifter var en annan inkomstkälla. Han lyckades också utverka kommunalt bidrag ibland.

Hämtat från Värmlands Idrottshistoriska Sällskap text om Elof Halvarsson

Jag fick lite perspektiv under besöket och också efteråt när jag hade kommit tillbaka till hemmet i Karlstad. Känslor som jag säkert har gömt långt inom mig kom upp till ytan. Tiden bara rusar på och man gör väl sitt bästa i att försöka hänga på, när man egentligen skulle må bra av att kunna stanna upp och reflektera och minnas.

Det är något som jag i corona-tider kommer att göra på den här bloggen och bjuda er alla läsare på en vandring i minnenas allé.

Nedan är bilder som jag fångade med kameran när jag besökte Näsängens idrottsplats.

Anders Andersson
anders.andersson@andersa.se
Karlstad 3/5-2020.

Fotnot: Toini Gustafsson Rönnlund, med två OS-guld, båda i Grenoble 1968 på fem och tio kilometer. Silver på tre gånger fem kilometer Grenoble 1968 och Innsbruck 1964, har representerat IFK Likenäs.

Sveriges främsta skidlöperska genom tiderna. Kom till Sverige som 6- åring från sin finska by nära sovjetiska gränsen, hon kom med en adresslapp runt halsen till Björkenäs i Värmland och var finsk medborgare till 50-talets mitt. I Värmland kom hon till en fin miljö och hon hade lyckan att träffa en mycket entusiastisk ledare i IFK Likenäs (Elof Halvarsson). Hon gifte sig senare som Gustafsson, fick dottern Eva. Vilade ett år från skidorna och gjorde 1957 sin SM-debut i Malung. Den första internationella mästerskapsmedaljen kom 1962 i Zakopane, Polen, VM-silver i stafett med Britt Strandberg och Barbro Martinsson.

Hämtat från SOK:s webbsida. https://sok.se/idrottare/idrottare/t/toini-ronnlund.html