Matilda ser fram emot SM-finalerna

Matilda ser fram emot SM-finalerna

16 april 2021 Av av admin

Imorgon är det dags för SM-finalserien i basket att dra igång med hemmamatch för Alvik i Åkeshov. För Luleås Matilda Åhlberg blir det som att komma hem. Hon har ett förflutet i Alvik och spelade i division 1–laget innan hon flyttade upp till Luleå för studier på basketgymnasiet.

– En flyttade hemifrån och lärde sig att hålla igång hushåll och elitsatsa. Jag hade tre bra år på gymnasiet och det var allt ifrån bred-träning, man utvecklade och finslipade på olika saker, säger Matilda som efter de tre åren flyttade över till Odessa College i Texas.

Men väl där så insåg hon att det inte var den vägen hon ville gå.

– Jag ångrar aldrig att jag åkte över, för det var en upplevelse, spelet var annorlunda och jag fick en ny syn på basket. Men med min dyslexi och så passade inte i skolan, men jag lärde mig en del som person och spelare.

– Jag är stolt över att jag vågade flytta tillbaka hem istället för att stanna kvar, man ska göra det om man inte trivs. Det är viktigt att man mår bra, för det påverkar basketen, säger Matilda.

För att nämna någon annan basketspelare som valde ungefär samma sak så har vi Elena Della Donne som inte trivdes på University of Connecticut och saknade familjen. Istället för titlar var familjen nummer ett där och med facit i hand så blev hon ingen sämre basketspelare för det. Det finns olika vägar.

Väl hemma blev det Luleå igen och debut i ligan förra säsongen.

– Det var mycket trygghet i Luleå, många som jag kände sedan tiden på basketgymnasiet, tränare som jag hade haft. Jag hade sett ligan och sett fram emot att få spela i den.

Den här säsongen som har gått har hon noterats för 5.7 poäng i snitt på 20 matcher i grundserien, 113 poäng totalt, med 15 poäng som högst hemma mot IK Eos som bäst.

– Säsongen har varit annorlunda med covid 19 och det. Man har märkt det på frånvaron av åskådare, Luleå är en basketintresserad stad. Men vi har växt in i säsongen och vuxit som lag. Vi har ett ungt svenskt lag där vi har fått ihop pusselbitarna och sammansvetsas som grupp.
– Det är en bra känsla.

I januari anslöt Maggie Lucas som ersättare för skadade Debora Costa. Amerikanskan gjorde sig ett namn direkt. På elva grundseriematcher blev det 190 poäng, ett snitt på 17.3 per match, med 27 poäng borta mot A3 Umeå som högst. Ett A3 som hon gjorde 29 – 8 – 30 – 11 poäng på i semifinalerna.

– Det är häftigt att spela med Maggie, hon är ett praktexemplar på träning ger färdighet. Hon tränar mycket och sprider energi och är en härlig person, säger Matilda och så har hon ett bra skytte.
Maggie har verkligen kommit in i laget på ett bra sätt. 
Dessutom kommer hon ifrån ett skadehelvete med två korsbandsskador som höll på att sätta stopp för basketen. Men i likhet med Hanna Glas, backen i det svenska fotbollslandslaget som har varit med om tre korsbandsskador, så kom Maggie tillbaka.

Vi kommer där in på Matilda Åhlberg som basketspelare.


– Jag skulle säga att jag är en träningsvillig spelare som ser fram emot träningarna och det syns i mitt spel, jag sprider energi och på senare tid har jag skyttet som spetskompetens med trepoängare som min roll.

* Hur ska det bli att få möta Alvik i finalserien?

– Det ska bli roligt, Alvik har ett bra lag och jag hoppas och tror på en jämn och rolig finalserie.

* Vad är er styrka som kommer avgöra?

– Vår styrka är bredden på truppen, vi har många spelare som kan bidrag med små som stora roller. Vi har hittat varandra och har kul på och utanför planen. Det har speglat av sig.
– Vi har en bra känsla och har kommit ihop som grupp, avrundar Matilda.

Avkast Åkeshov imorgon 14:00.
En match som kan ses i SVT1.

Anders Andersson
anders.andersson@andersa.se