Final fyra i basketen i eftermiddag

25 april 2021 Av av admin

Nej, det blev inget guldfirande för Alvik i fredags-kväll. Luleå kom ut ifrån start som ett helt annat lag och starten gav ett försprång som blev avgörande i slutändan. För även om Alvik kom tillbaka och tog ledningen i slutet av den fjärde perioden, kunde Luleå hålla undan och få fram en fjärde match imorgon.

Efter matchen snackade jag med Nina Baresso som var på plats som expert för radiosporten. Och vi fick även några korta ord med Klara Lundquist.


– Jag tycker att Luleå kom hit med ett mer aggressivt försvarsspel än tidigare matcher. Ett mer fysiskt försvarsspel. Dom täppte till 3-sekunders området mycket mer och man gav inte så mycket utrymme för Janel McCarville att styra och ställa som hon har gjort i tidigare matcher. Det skulle jag säga var avgörande.

– Jag vet inte om Alvik blev överraskade av det fysiska spelet, att dom inte riktigt kunde hantera det. Men samtidigt kom Alvik ikapp och förbi, men man kunde inte dra ifrån i det läget.

* Vad ska Alvik tänka på när man åker upp på söndag?

– För Alviks del gäller det bara att hitta sitt egna spel och att vara beredda på det fysiska spelet. Jag tror att Luleå kommer att fortsätta med, det är deras enda chans att kunna matcha Alvik – det är att spela ett fysiskt spel.
– Kan Alvik vara beredda på det från start tror jag att man kommer att styra matchen dit man vill.

* Vad ska man ta med sig?


– Dom ska ta med sig det som fungerade bra och det som inte fungerade bra kan dom lämna kvar någonstans, så att det inte kan följa med.
– Jag tycker att Abigail Asoro kom in och spelade väldigt bra, bidrog med mycket energi och skapade poäng. Det kan man ta med sig.
– Sen kan man kräva lite mer av Janel McCarville i just den här typen av matcher, att spela lite kyligare. Klara Lundquist växte in i matchen ju längre den gick, stundtals spelade Alvik riktigt bra.
– Men det fanns många enkla misstag i rotationen i försvaret. Kan dom få ihop det och göra mål på sina lägen som dom får så är det nog lugnt.

* Hur är det att jobba med matchen för radiosporten?

– Jag föredrar nästan att vara på planen än att sitta däruppe och prata i radion. Jag blir nog mer nervös när jag sitter där än när jag är ombytt. Det kändes nästan som mitt huvud skulle sprängas där för en sekund. Det är klart att det är kul och när man inte kan vara på plan så är det en bonus för mig att kunna vara så nära matchen och se den. Kunna ta del av den.

* Hur har du upplevt dom här tre matcherna?

– Jag tycker att Alvik har dominerat första och andra matchen med sitt spel. Luleå har sagt att deras försvar är deras största vapen, men det har man inte riktigt sett i dom två matcherna. Idag fick dom till det mer, men dom spelade på gränsen till fult nästan, det var väldigt fysiskt. Men jag tror om Alvik kan hitta tillbaka till det spelet man hade i match ett och två så blir det nog svårt att rubba Alvik.

Klara Lundquist

* Hur upplevde du matchen, tas igenom den?

– Det var en tuff match, Luleå kom ut och hade inget att förlora, och kör på, det är klart att vi hade förväntat oss en tuff match, men vi är så klart besvikna att vi inte kunde avgöra hemma. Men det är bara att ladda om och köra igen på söndag.

* Vad ska Alvik ta med sig upp till Luleå?

– Vi behöver komma ut ifrån början igen, vi skapade ett underläge från start och det är tufft i en sådan här match. Framförallt detaljer och försvar.

Match fyra sänds på SVT 1 från 15:40.

Anders Andersson