Intervju med Lisa Dahlkvist

Intervju med Lisa Dahlkvist

04 June 2021 Off By admin

Det märks att sommaren är på ingående. Solen är uppe och skiner ner på oss när vi ses på Broby Gästgiveri i Sunne. Umeå IK har övernattat i Selma Lagerlöf Sunne och har match i elitettan mot klassiska Mallbackens IF. Lisa Dahlkvist återvände till UIK inför förra säsongen, en säsong som forna mästarklubben var tillbaka i finrummet.
Sejouren blev ettårig. Men man siktar på att åter bli allsvenskt igen.

Vi kommer ganska omgående in på hur det var att återvända till Umeå.


– Det var nya spelare och tränare, det var egentligen bara Britta (Britta Åkerlund, inom styrelsen) och Emma Åberg Zingmark som var kvar, berättar Lisa och fortsätter;
– Jag tycker att tränarteamet hade en rolig fotbollsfilosofi, den var väldigt spännande när den presenterades. Vad dom skulle göra i damallsvenskan, man ville behålla bollen och spela på det viset. Inte vara rädd för att släppa in mål utan att man ville vara där och fightas mot dom stora lagen.

Matcher som vändningen hemma mot Linköping, 0–2 till 3–2 eller poäng borta mot FC Rosengård är matcher som man kommer ihåg från förra säsongen. Men även tyngre tapp som att tappa en 0–2 ledning borta mot Växjö eller 1–2 ledning mot Vittsjö, den också på bortaplan.

– Där och då önskar man att vi hade inte fortsatt och spela, utan slagit bort bollen och tagit lite längre tid på oss. Men det är lätt att vara efterklok, säger Lisa Dahlkvist som kom till Umeå och UIK inför säsongen 2006. Det blev fyra säsonger innan hon lämnade för insomnade Kopparberg/Göteborgs FC. Där blev det två säsonger, 2010-2011.

Sedan väntade Tyresö FF, 2012–2014, Avaldsnes IL från sommaren 2014, KIF Örebro i två omångar 2015 och 2016-2017, Paris SG emellan det 2015-2016. Efter Örebro blev det två säsonger i Eskilstuna United 2018–2019 innan återkomsten till Umeå IK.

Tidigare under veckan hade forwarden Mikiah “Kiki” Herbert Harrigan i basketlaget Seattle Storm (WNBA), gått ut med att hon var gravid och därmed kommer hon missa fortsättningen av säsongen i WNBA som nyligen hade kommit igång för 25:e säsongen i ordningen. Vi berör där ämnet elitidrottare och vara mamma till två döttrar (Penny 5 och Kajsa 2).

– Det är ju lite annorlunda ifrån när man inte hade barn, nu kan man inte bestämma själv hur länge man ska sova och när man ska vila och sådär.

– En rättar sig efter barnen och jag hade egentligen inga problem med det, jag såg det mer som en lycka och känna glädje över det än att ”Gud, vad trött jag är”. Helt enkelt tänka bort det.

– Kroppen klarar av mycket mer än vad man tror, innan tänkte jag att man måste sova åtta timmar för att kunna prestera, men man lära sig att prestera ändå – det går, berättar Lisa och fortsätter;

– Kroppen vänjer sig. Sen är det mycket enklare och ta motgångar, man har något helt annat att falla tillbaka på, är man irriterad efter en träning eller ledsen efter en match, det är bara att släppa det när en kommer hem, för då rullar livet på. Då kan en inte stå och sura över någon boll som har rullat in i baken. Då är det tillbaka till verkligheten och det är befriande när man har levt med fotbollen 24 timmar om dygnet.

Görs det något inom fotbollen, FIFA och UEFA? Hur ser det ut?

– Jag har inte jättebra koll nu, men jag vet att det har varit mycket nu på sociala medier, att man ska stötta upp främst nyblivna föräldrar, dom aktiva som har varit gravida.

– Man ser att det blir en förändring. Vilket är bra, så man känner att man ändå kan skaffa barn medans man har en aktiv karriär. Innan, för tio år sedan spelade man och sedan blir man gravid och sen är karriären över. Man ser tendenser att fler yngre blir gravida som Elin Rubensson till exempel.

Vi har skidåkaren Marit Bjørgen som ett annat bra exempel, som födde en son och kom tillbaka och avslutade karriären efter det. Det finns flera förebilder och föregångare.

– Det är väldigt viktigt för framtida spelare att det ska vara naturligt. Förr var det inte det och det fanns heller inget skydd, korta kontrakt och blev man gravid så tog inte klubben hand om en på samma sätt som jag tycker att det verkar vara nu.

– Man jobbar och ställer upp på ett annat sätt och det fungerar med sjukpenning och sådär, som ett vanligt jobb. Det är superviktiga frågor och bra att vi i Sverige ändå går i bräschen för det och även USA har varit bra på det. Det är viktigt att dom stjärnor som syns och hörs är med och fightas för det.

Förra säsongen i WNBA spelades den i bubbla i Florida. Då hade en del spelare sina barn med sig och dom fick vara med och göra olika saker, allt ifrån låna en kamera och ta bilder till andra aktiviteter, något som gjorde att barnen blev involverade.

Vi återvänder där till säsongen och hennes tankar om den.

– Det känns lärorikt att få testa ett år i elitettan, dom senaste åren när jag har spelat i Eskilstuna och Umeå förra året, då har man ändå varit i ett lag som inte har varit med i toppen och inte har vunnit matcher hela tiden.

– Det är en väldigt stor skillnad mot nu, nu är det vi som är jagade och det är faktiskt ganska roligt att få vara förande i laget, säger Lisa Dahlkvist och kommer inte på att det är roligt och få möta nya lag.

– Man ser nya spelare, många unga som finns i elitettan är väldigt bra och kommer säkerligen nästa år liksom komma vidare och komma upp till damallsvenskan.

I årets Umeå IK hittar vi bland annat Lisa Björk, född 04 och Monica Jusu Bah, 03:a, spelare som har framtiden framför sig och som redan har gjort avtryck i elitettan. Just Monica Jusu Bah lade Lisa Dahlkvist upp en bild med på sin instagram under veckan och skrev;

”Vi spelar i samma lag, samma regler, tävlar varje träning, båda vill vinna.
Vi skrattar, vi är sura och vi vinner tillsammans!!
Hon lär sig av mig och jag lär mig av henne!
Dåtidens stjärna går bredvid framtidens stjärna!! Detta är FOTBOLL”

– Det är så det känns på träningarna, vi har fått till en bra sammanhållning i laget. Jag försöker mana fram tävlingsinstinkten hos spelarna och man ändå fortfarande kan vara kompisar. Just det med att lära och lära av varandra, berättar Lisa.

– Jag vill inte stå och säga vad alla ska göra för att jag har haft den karriär som jag har haft, utan jag tycker att vi har skapat ett klimat där allas åsikt är viktig.

– Det kan lätt bli så att det bara blir dom äldre som styr, jag vill att alla ska vara med och känna att man är viktig. Det är 16 år mellan oss, det är som det skulle kunna vara en till spelare mellan oss. Men det fungerar ändå, vi pratar samma språk, det tycker jag är häftigt.

Om du skulle jämföra den Lisa Dahlkvist du är idag med den du var när du kom upp till Umeå IK?

– Man var ganska ovetandes om vad som krävdes, jag var mycket här och nu. Viljan att vinna, bli bättre och vilja utvecklas. Nu när jag säger dom orden känner jag att det är där man är nu också. Det är exakt samma grunddelar, mer att man är trygg i sig själv och kan ta ett större ansvar för andra.

– Man är väldigt egoistiskt som ung på ett bra sätt tycker jag. Man har inte plats för att fokusera på lagets bästa och är inne i sig själv. Det har jag full förståelse för unga spelare idag, att man är mycket att för att själv lyckas. Då är det bra att luta sig mot äldre och bara kunna fortsätta på det spåret.

Intervjun närmar sitt slut, men vi hinner komma in på hur hon ser på fortsättningen av säsongen.

– Man hoppas att vi går upp i damallsvenskan och det är väl mer ett mål än vision, det är något som vi verkligen vill göra, allt annat skulle vara ett nederlag. Vi pratar redan nu om att förbereda oss för att möta damallsvenska lag och hela tiden förbättra oss, säger Lisa Dahlkvist.

– Vi kollar lika mycket på våra misstag nu även om vi vinner matcher. Vi vill hela tiden nolla alla felbeslut vi gör och jobbar hårt för att ändå ligga överst i tabellen. Det gör vi mycket och vi vill fortfarande bli ännu bättre.

Vi avslutar med att berömma många av dom eldsjälar som finns runt om i elitettan och det jobb som dom lägger ned.

– Det kan vara allt ifrån tvätta kläder till att stå i kioskerna och sådär. Det är kul när man hittar en förening, det är föreningsverksamhet. Det är det som bygger eliten i grunden.

En av dom är Lars ”Loket” Olsson som har varit lagledare i Mallbacken sedan 2004. Under den tiden har han inte missat många matcher.
– Det är stort det, avslutar Lisa Dahlkvist.

Anders Andersson
anders.andersson@andersa.se