Oslo – 17 mai

16 May 2015 0 By admin

Just nu befinner jag mig i Norges huvudstad Oslo, imorgon firar vårt västra grannland 17:e mai – deras nationaldag till-lika Norges grundlagsdag 1814. Väderprognosen för morgondagen säger att det kommer vara mulet under hela dagen, idag lördag har det regnat och varit grått.

Jag kom till Oslo mitt på dagen och passade på att besöka Ullevål Stadion och tippeligan fotboll. Hemmalaget Vålerengen tog sig an nykomlingen Mjöndalen, kvalitén på fotbollen var sådär men det var roligt att se hur de unga levde sig in i spelet och hur de firade vid målen. Dessutom Vålerengen en kurva på ena långsidan vikt åt barn, miniklacken, något som Djurgården har börjat med på sina matcher, att de yngre samlas vid en sektion och hejar på. Ett bra initiativ.
Vi har även AIKs familjeläktare som är populär och det känns som klubbarna jobbar i rätt riktning.

När jag kom till arenan och skulle köpa biljett fick jag tag på en för 100 norska kronor, den biljetten visade sig kosta 300 annars. Mannen som sålde den kompis kunde inte gå och jag fick köpa den av honom. Där kan vi snacka om ett klipp.

Matchen då? Två lag som ville mycket och lite studsar som ledde till mål, dessutom gjordes två av Vålerengen mål av en svensk mittfältare, Rasmus Lindkvist. Oslolaget vann med 4–2 men borde ha gjort minst två mål till, en av deras anfallare missade två givna frilägen och publiken förstod inte alls hur han kunde missa.

Nu blir det att krypa till kojs, imorgon väntar en spännande dag i ett troligtvis röd, blå och vitfärgad Oslo.

Anders Andersson